lauantai 29. syyskuuta 2007

Postimees: Venäjän historiapropaganda

Postimees-lehti käsittelee pääkirjoituksessaan 29.9.2007 Venäjällä tehtyjä Viron vastaisia propagandaelokuvia sekä virolaisten sotilaiden roolia toisessa maailmansodassa.

"Kuten aina taitavassa propagandassa, on myös Venäjällä vallitsevassa Viron vastaisessa kiihotustyössä sekoitettu ovelasti selviä valheita ja puolitotuuksia. Elokuvissa, joita esitetään miljoonille venäjänkielisille televisionkatsojille, esitetään väitteitä, jotka ovat kuin suoraan nurinkurisen punamielisen Ivan Oravan kynästä.

Väitteet, että Viron vankiloissa viruu tuhansia poliittisia vankeja, tai väitteet viron kansan ilosta neuvostojoukkojen saavuttua, ovat niin absurdeja, että ne eivät voi vakavasti uhata Viron mainetta.

Aivan toinen teema onkin sitten Saksan miehitysajalla muodostettuihin joukko-osastoihin kuuluneiden virolaisten käsitteleminen. On totta, että jotkut Omakaitsen jäsenet murhasivat Virossa vuoden 1942 keväällä lähemmäs 7000 ”punaista” tai heidän perheenjäsentään tehden sen usein mielivaltaisesti oikeutta pitämättä.

Max Jakobsonin johtama kansainvälinen komissio, joka selvitti Virossa sodan aikana tehtyjä ihmisyyden vastaisia rikoksia, totesi jo vuosia sitten, että

Eesti Leegion ja eräät virolaiset poliisipataljoonat osallistuivat aktiivisesti juutalaisten pidätyksiin ja teloituksiin ainakin yhdessä Valko-Venäjän kaupungissa (Novogrudok), valvontatehtäviin neljässä Puolan kaupungissa (Lodz, Przemysl, Rzeszow ja Tarnopol) ja muutamassa Virossa ja muissa valtioissa sijainneissa leireissä sekä osallistuivat tuntemattoman määrän siviilien kyydittämiseen Valko-Venäjältä ja Puolasta Saksaan

Komission Saksan-aikaisten päätelmien muotoilua tulisi tiedottaa meillä paremmin, sillä Venäjän historiapropagandan ihastus vuoden 1944 tapahtumiin johtuu juuri virolaisten itsensä arastelevasta suhtautumisesta Saksan armeijassa palvelleiden maanmiestensä rooliin.

Jakobsonin raportti ei jätä epäilyjä: kyseessä olivat suoraselkäiset virolaiset miehet, jotka houkuteltiin valheellisten lupausten saattelemina tykinruoaksi jo etukäteen hävittyyn taisteluun. Heitä tulee muistaa Saksan miehitysajan uhreina, ei virolaisina sotilaina. Jos automaattisesti samaistamme Eesti leegionin ja muut saksalaiset joukko-osastot Viron vapaustaistelijoihin, yritämme puolustaa näkökantoja, jotka eivät ole puolustettavissa. Ja täten Viron historiasta tulee helppo saalis vihamieliselle propagandalle.

Viron ei pidä ottaa vastuuta Saksan natsien tai Neuvostoliiton kommunistien rikoksista. Me olimme toisessa maailmansodassa puolueeton valtio, jonka itsenäisyys jäin kahden suurvallan saappaiden alle."

http://www.postimees.ee/290907/esileht/arvamus/286152.php

perjantai 28. syyskuuta 2007

Pronssiyönä riehunut vanginvartija menetti työpaikkansa

Huhtikuun mellakoissa poliisin vastustamisen takia erotettu Ämärin vankilan vanginvartija Maksim Demidov ei saanut oikeusteitse takaisin vanhaa työpaikkaansa, lainaa Delfi-portaali viikolehteä Den za Dnjom. Demidovin puolustusasianajaja Sergei Seredenko pitää oikeuden päätöstä politisoituneena. ”Oikeus kieltäytyi huomioimasta todisteita, jotka selvästi olisivat osoittaneet, että Demidovin toiminta ei aiheuttanut vahinkoa Ämärille”, arvioi Seredenko. Oikeuden mielestä aiheutunut vahinko on ”ilmeinen”.

Ämärin vankilan vanginvartija Maksim Demidov erotettiin virastaan oikeusministeri Rein Langin määräyksellä 25. toukokuuta 2007. Erottamisen perusteluissa tuli ilmi, että kasvonsa peittänyt Demidov seisoi ihmisketjussa Tõnismäellä 26. huhtikuuta estäen poliisin liikkumista. Edelleen mainittiin, että Demidov jatkoi vastarintaa myös sen jälkeen, kun poliisi oli käyttänyt voimakeinoja häntä vastaan.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=17032669

keskiviikko 26. syyskuuta 2007

Naši: presidentti Rüütel on fasisti

Kremlin nuorisojärjestö Naši aloitti tänään Brysselissä Euroopan komission edessä viikon kestävän mielenilmauksen, jossa vaaditaan, että ihmisyyden vastaisiin rikoksiin syyllistyneet Latvian ja Viron entiset presidentit asetetaan syytteeseen, kirjoittaa Delfi-portaali.

Našin mukaan Vaira Vike-Freiberga ja Arnold Rüütel ovat vastuussa fasismin tukemisesta Baltian maissa. Naši vaatii julisteissaan lopettamaan ”1900-luvun ruton levittäminen” ja rankaisemaan niitä, jotka ”sytyttivät ruskean kuumeen uudelleen liekkeihin”.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=17014764

Venäläisnainen saapui hakemaan isoisänsä maallisia jäännöksiä

Tyttären tytär saapui hakemaan Tõnismäeltä kaivetun isoisänsä jäänteitä haudatakseen ne uudelleen kotipaikassaan Jaroslavin oblastissa, kirjoittaa Eesti päevaleht. Naisen mukaan isoisä ”puolusti lapsiaan, muiden joukossa minun äitiä, ja kaiken tämän penkominen – pyhäinhäväistys on lievä ilmaus siitä”, sanoi puna-armeijalaisen tyttären tytär.”

Tähän mennessä kolmen Tõnismäelle haudatun omaiset ovat noutaneet sukulaisensa jäännökset Venäjälle.

http://www.epl.ee/uudised/401437

torstai 20. syyskuuta 2007

Venäjä aloitti uuden propagandasodan

Venäjän propagandakoneistolla kului vain pari tuntia uuden propagandasodan aloittamiseen sen jälkeen, kun Viron hallitus torjui Gazpromin valvonnassa olevan Nord Stream -yhtiön pyynnön tehdä tutkimuksia merenpohjassa, kirjoittaa Eesti Päevaleht. Gazeta.ru pitää Viron päätöstä ”tasavallan banaalina yrityksenä saada kaasuputki omalle maalle ja saada kaasun läpikulusta hyötyä.” Rosbalt-agentuuri kirjoittaa otsikolla ”Kaasuputki jakaa pronssisoturin kohtalon”, että kaasuputken rakentaminen ohi jälkineuvostoliittolaisten valtioiden on tervetullut päätös, koska näiden käyttäytyminen on ennakoimatonta. Artikkelin lopussa suositellaan Baltian jakamista uudelleen.

http://www.epl.ee/artikkel/400812

keskiviikko 19. syyskuuta 2007

Ilves: natseilla ja kommunisteilla ei ole eroa

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves asetti tiistaina yhtäläisyysmerkin natsien ja kommunistien välille puhuessaan tilaisuudessa, jossa muisteltiin vuonna 1944 lyhyen aikaa toiminutta Otto Thiefin hallitusta.

”Viron näkökulmasta natsien ja kommunistien välillä ei ole eroa. Molemmat toimivat brutaalisti ja sortivat virolaisia. Natsit sekä kommunistit eivät sietäneet demokratiaa, ja se on fakta, jonka kaikki virolaiset tietävät.”

Ilves arvosteli voimakkaasti Moskovan näkemystä, jonka mukaan vuonna 1944 oli kyse Viron vapauttamisesta.

”Totuus on, että puna-armeija ja NKVD vapauttivat Viron yhtä paljon kuin Wehrmacht ja Gestapo ennen heitä”.

tiistai 18. syyskuuta 2007

Puna-armeijan veteraanit eivät lähde Tõnismäelle 22.syyskuuta

Puna-armeijan veteranit eivät lähde 22.syyskuuta juhlistamaan Tõnismäelle neuvostoarmeijan Tallinnaan saapumista. kirjoittaa Postimees. Erään veteraanijärjestön edustajan Vladimir Metelitsan mukaan asiaa ei ole järkevää kärjistää enempää muutenkin hankalassa tilanteessa. Metelitsa jatkoi, että suunnitelmissa on viedä kukkia sotilashautausmaalle.

http://www.postimees.ee/180907/esileht/siseuudised/283710.php

perjantai 14. syyskuuta 2007

Klenski ei pääse Tõnismäelle

Poliisi on kieltänyt Yövartio-liikkeen liikkeen nokkamieheltä Dimitri Klenskiltä julkisen tilaisuuden järjestämisen Tõnismäellä sijaitsevan bussipysäkin luona 22.syyskuuta, kirjoittaa Delfi-portaali. Poliisi ehdottaa tapahtuman järjestämistä jossain muussa paikassa. Poliisin mukaan niin pienellä alueella ei ole mahdollista järjestää julkista tilaisuutta häiritsemättä samalla jalankulkijoiden ja julkisen liikenteen liikkumista.

Puna-armeijan veteraaneilla on ollut tapana kokoontua Tõnismäelle 22.syyskuuta muistelemaan neuvostoarmeijan saapumista Tallinnaan vuonna 1944.

Dimitri Klenski on virolais-venäläinen toimittaja ja poliitikko, jota pidetään pronssisoturin siirtoa vastustaneen ”Yövartio”-liikkeen pääideologina.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=16919589

torstai 13. syyskuuta 2007

Poliisi avasi uudelleen sivuston huligaanien löytämiseksi

Viron poliisi on avannut uudelleen WWW-sivut, joilla julkaistaan yhä tunnistamattomaksi jääneitä huhtikuun mellakoitsijoita, kirjoittaa Postimees. Poliisijohtaja Eerik Heldnan mukaan poliisilla on vielä satakunta valokuvaa, joissa esiintyvien henkilöiden tunnistaminen on erittäin tärkeää. Henkilöiden tunnistamiseksi poliisi pyytää yleisön apua.

http://tuvasta.politsei.ee/index.html

http://www.postimees.ee/130907/esileht/krimi/282801.php

tiistai 11. syyskuuta 2007

Venäjällä poistettiin Baltmania solvaavia julisteita

Jekaterinburgin katukuvasta poistettiin virolaista Baltman-vaateketjua solvaavat julisteet, kertoo Äripäev. Jekaterinburgissa perjantaina pystytetyt 93 kappaletta kokoa 6 X 3 m olleet Baltman-vaateketjua solvaavat julisteet poistettiin heti lauantaina sen jälkeen, kun Venäjän syyttäjänvirasto oli puuttunut asiaan.

Julisteissa oli tekstejä:

”Baltman, häivy takaisin Balttiaan.”

”Ostit Baltmanilta – autoit vihollista!”

”Baltman. Kenen puolella isoisäsi taisteli?”


Äripäev 11.9.2007