lauantai 29. syyskuuta 2007

Postimees: Venäjän historiapropaganda

Postimees-lehti käsittelee pääkirjoituksessaan 29.9.2007 Venäjällä tehtyjä Viron vastaisia propagandaelokuvia sekä virolaisten sotilaiden roolia toisessa maailmansodassa.

"Kuten aina taitavassa propagandassa, on myös Venäjällä vallitsevassa Viron vastaisessa kiihotustyössä sekoitettu ovelasti selviä valheita ja puolitotuuksia. Elokuvissa, joita esitetään miljoonille venäjänkielisille televisionkatsojille, esitetään väitteitä, jotka ovat kuin suoraan nurinkurisen punamielisen Ivan Oravan kynästä.

Väitteet, että Viron vankiloissa viruu tuhansia poliittisia vankeja, tai väitteet viron kansan ilosta neuvostojoukkojen saavuttua, ovat niin absurdeja, että ne eivät voi vakavasti uhata Viron mainetta.

Aivan toinen teema onkin sitten Saksan miehitysajalla muodostettuihin joukko-osastoihin kuuluneiden virolaisten käsitteleminen. On totta, että jotkut Omakaitsen jäsenet murhasivat Virossa vuoden 1942 keväällä lähemmäs 7000 ”punaista” tai heidän perheenjäsentään tehden sen usein mielivaltaisesti oikeutta pitämättä.

Max Jakobsonin johtama kansainvälinen komissio, joka selvitti Virossa sodan aikana tehtyjä ihmisyyden vastaisia rikoksia, totesi jo vuosia sitten, että

Eesti Leegion ja eräät virolaiset poliisipataljoonat osallistuivat aktiivisesti juutalaisten pidätyksiin ja teloituksiin ainakin yhdessä Valko-Venäjän kaupungissa (Novogrudok), valvontatehtäviin neljässä Puolan kaupungissa (Lodz, Przemysl, Rzeszow ja Tarnopol) ja muutamassa Virossa ja muissa valtioissa sijainneissa leireissä sekä osallistuivat tuntemattoman määrän siviilien kyydittämiseen Valko-Venäjältä ja Puolasta Saksaan

Komission Saksan-aikaisten päätelmien muotoilua tulisi tiedottaa meillä paremmin, sillä Venäjän historiapropagandan ihastus vuoden 1944 tapahtumiin johtuu juuri virolaisten itsensä arastelevasta suhtautumisesta Saksan armeijassa palvelleiden maanmiestensä rooliin.

Jakobsonin raportti ei jätä epäilyjä: kyseessä olivat suoraselkäiset virolaiset miehet, jotka houkuteltiin valheellisten lupausten saattelemina tykinruoaksi jo etukäteen hävittyyn taisteluun. Heitä tulee muistaa Saksan miehitysajan uhreina, ei virolaisina sotilaina. Jos automaattisesti samaistamme Eesti leegionin ja muut saksalaiset joukko-osastot Viron vapaustaistelijoihin, yritämme puolustaa näkökantoja, jotka eivät ole puolustettavissa. Ja täten Viron historiasta tulee helppo saalis vihamieliselle propagandalle.

Viron ei pidä ottaa vastuuta Saksan natsien tai Neuvostoliiton kommunistien rikoksista. Me olimme toisessa maailmansodassa puolueeton valtio, jonka itsenäisyys jäin kahden suurvallan saappaiden alle."

http://www.postimees.ee/290907/esileht/arvamus/286152.php

0 kommenttia: