maanantai 16. heinäkuuta 2007

Miliisi pidätti virolaisen kuvausryhmän Mordvassa

Miliisi pidätti lauantaina Mordvassa Venäjällä usean tunnin ajaksi virolaisen kuvausryhmän, joka oli tullut kuvaamaan alkuperäiskansan ersien kansallisjuhlaa sekä sitä seuraavaa suomalais-ugrilaista festivaalia, kertoo ETV 24. Kuvausryhmä oli filmaamassa ersien rukouspäivän viettoa 120 kilometrin päässä Mordvan pääkaupungista Saranskista, kun miliisi vaati heitä mukaansa miliisiasemalle, kertoi filmiryhmän vetäjä Indrek Särg.

Miliisi väitti, että Venäjällä videokuvaaminen on kiellettyä ilman lupaa. Kun kävi ilmi, että filmiryhmän kuvaajan Mare Albrin passi oli jäänyt majapaikkaan Saranskiin, vietiin Särg, Albri ja äänitarkkailija Taisto Uuslail paikalliseen Bolšoje Ignatovon sisäasiain osastolle. Särgin mukaan kuvausryhmää kuulusteltiin ja uhkailtiin monta tuntia. Kuvausryhmän jäsenet pääsivät vapaaksi vasta sen jälkeen, kun he olivat onnistuneet ottamaan yhteyttä vaikutusvaltaisiin ystäviinsä.

”Luulemme, että pidätyksen syynä oli se, että ersien tämän vuotuisessa juhlassa syntyi konflikti paikallisen venäläismielisen johdon ja kansallisen liikkeen aktivistien välillä, jolloin enemmistö paikalla olleista asettui tukemaan Grigori Mussaljovin johtamaa kansallista liikettä”, totesi Särg. ”Olimme kuvanneet tuota tapahtumaa, ja viranomaiset pyrkivät takavarikoimaan kuvatun aineiston. Koska emme alistuneet syytöksiin, vaan vaadimme jatkuvasti saada tietää lakipykälät, millä perusteella he toimivat, jäi heidän ainoaksi painostuskeinoksi majapaikkaan unohtunut passi. "
Venäjän presidentti Vladimir Putin, Suomen presidentti Tarja Halonen sekä Unkarin pääministerin Ferenc Gyurcsány tapaavat Mordvan pääkaupungissa Saranskissa suomalais-ugrilaisen kulttuurifestivalin yhteydessä 19.7. Virosta ei ole kutsuttu valtionjohtoa Saranskiin.

http://www.etv24.ee/index.php?0581610

0 kommenttia: