perjantai 20. heinäkuuta 2007

Onko puna-armeijalaisen kunniaa loukattu?

Harjun maakuntaoikeus on ottanut käsittelyyn kanteen koskien puna-armeijalaisen kunnian loukkaamista. Neuvostoliiton armeijan 657. rykmentin puolueorganisaattori Ivan Syssojevin tyttäret syyttävät isänsä halventamisesta Viron valtiota ja historioitsija Peeter Kaasikia, kirjoittaa Eesti Päevaleht.

Kapteeni Syssojevin Venäjällä asuvat tyttäret, Ezmiralda Menšikova (70) ja Svetlana Gnevaševa (68), pitävät halventavana Tõnismäen joukkohaudan historiasta koostetussa selvityksessä esille tuotua väitettä, että heidän isänsä teloitettiin Livikon viinatehtaan ryöstämisen vuoksi ja huhujen mukaan haudattiin Tõnismäelle 25. syyskuuta 1944. Tyttärien asianajajan Mihail Joffen mukaan Syssojev kaatui 22. syyskuuta.

Joffe syyttää Kaasikia myös väärän tiedon levittämisestä puna-armeijasta, joka Joffen mukaan toimi oikeamielisesti ja laillisesti vapauttaessaan miehitettyä aluetta fasistisista miehittäjistä.

Kapteeni Syssojevin tyttärien dna-analyysi ei kuitenkaan vastannut yhdenkään Tõnismäen joukkohaudasta löydetyn neuvostosotilaan dna-profiilia, ja Syssojevin kuoleman yksityiskohdat ovat edelleen sekavia.

Historioitsija Peeter Kaasik ei ymmärrä, mistä häntä oikeastaan syytetään. Kaasikin mukaan hän ei ole koskaan väittänyt, että Syssojev olisi ollut ryöstämässä viinatehdasta. ”Historiaselvityksessä toin esille erään legendan viitaten Pekka Ereltin artikkeliin, mutta kumosin version epätodennäköisenä. Mainitsin kolmeen otteeseen, että Syssojev kaatui joko 21. syyskuuta Kahalan taistelussa tai 22. syyskuuta. Joffen toisen syytöksen mukaan olen halventanut puna-armeijaa ja rikkonut täten Nürnbergin kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä.”

http://www.epl.ee/artikkel/393641

0 kommenttia: