lauantai 26. toukokuuta 2007

Lang: Mellakat alkoivat suunniteltua aikaisemmin

Viljandissa yrittäjätapaamisessa puhunut oikeusministeri Rein Lang sanoi, että toukokuun 9. päiväksi oli suunniteltu huhtikuun mellakoita paljon suurempia levottomuuksia.

Langin mukaan venäläisten voitonpäiväksi oli suunniteltu mellakoita jo ennen kuin Viron puolustusministeriö aloitti kaivaukset Tõnismäellä.

Langin mukaan tarkoituksena oli aiheuttaa sekasortoa ja kaataa maan hallitus.

”Kuvitelkaapa, että aseellinen joukkio olisi linnoittautunut Tallinnan keskustaan kahdeksi-kolmeksi päiväksi, kansalaiset eivät olisi voineet liikkua turvallisesti kaduilla ja valtava ryöstöaalto olisi ravistellut kaupunkia”, maalaili Lang kauhuskenaariota Viljandin Sakala-lehdessä.

Ministerin arvion mukaan hallituksen kykenemättömyys hallita tapahtumia olisi aiheuttanut yleistä tyytymättömyyttä ja tuonut kaduille omavaltaisesti toimivia joukkioita torjumaan vandalismia.

”Sellaisessa tilanteessa hallitus kaatuu nopeasti demokraattisessa valtiossa”.

Langin mukaan levottomuuksien käynnistyminen jo huhtikuun lopulla auttoi järjestysvaltaa estämään voitonpäiväksi aiotut mellakat.

”Suurin osa organisaattoreista ja johtohenkilöistä oli jo siihen mennessä joko pidätettyinä tai epäilyksen alaisina.”

Lang myönsi, että info hallituksen kaatoyrityksestä perustuu analyyseihin, eikä tarkkoja yksityiskohtia saada koskaan selville.

”Luulen silti, että suunnitelman olemassaolo on selvyys jokaiselle ajattelevalle ihmiselle. Kun Venäjän duuman valtuuskunta vaatii jo lentokentällä Viron hallituksen eroa, kertoo jo se kaiken olennaisen.”

http://www.sakala.ajaleht.ee/260507/esileht/5026779.php

0 kommenttia: