keskiviikko 30. toukokuuta 2007

Venäläisasiantuntija: Viro on valtiona syyttänyt Venäjää toisen maailmansodan sytyttämisestä

Uutistoimisto Regnum 30.5.2007:

"Viron suojelupoliisin vuosikertomuksessa julkaistut esimerkit "tiedotussodasta, jota toisen maailmansodan sytyttänyt ja voittanut imperiumi (Venäjän Federaatio - esim. IA REGNUM) jatkuvasti käy" todistavat ei harrastelijamaisesta, ei yksityisestä - vaan valtiollisen tason - historiallisesta katsantokannasta toiseen maailmansotaan. Näin tiedottaa tänään 29. toukokuuta IA REGNUMille Sergei Artemenko, jälkineuvostoliittolaisen alueen regionaalisten ongelmien asiantuntija kommentoidessaan Viron suojelupoliisin (Kapo) vuosikertomusta.

Asiantuntijan mielestä kyseisen lausunnon voi jopa tulkita, ei ainoastaan Neuvostoliittoon, vaan nimenomaan Venäjän Federaatioon kohdistetuksi syytteeksi maailman laajimman sodan sytyttämisestä. Sergei Artemenko niinikään huomautti, että jättäessään natsi-Saksan kokonaan mainitsematta Viron valtion edustajat Kapo:n kautta "de facto tekevät Venäjästä vastuullisen kaikkeen hätään, mitä toinen maailmansota aiheutti".

Tämänkaltaiset lausunnot korkeimmalta tasolta, asiantuntija muistuttaa, eivät ole satunnaisia: "Erityisesti voi viitata Viron presidentti Toomas Hendrik Ilvesiin, joka vertasi neuvostojoukkoja BBC:n haastattelussa "rosvolaumaan". Artemenkon sanoin Viron viralliset edustajat eivät, nähtävästi, tähän mennessä ole pyörtäneet Kapo:n teesiä SNTL:sta toisen maailmansodan aloittajana. Vastaavasti, asiantuntijan mielestä, kaikkien Venäjän virallisten ja epävirallisten toimialojen täytyy omaksua tämä tosiasia Viron viralliseksi näkökannaksi ja "jatkotoimissaan ja neuvotteluissaan Viron tasavallan kanssa pitää lähtökohtana tätä tosiasiaa".

Muistutamme, että Viron suojelupoliisin 19. toukokuuta julkaisema kertomus on kertomus, joka ilmestyy vuosittain. "

www.regnum.ru/news/835316.html

*******************************************
Pronssikiista-blogin kommentti:

Eesti Päevalehden nettikeskusteluista käy ilmi, että Kapon vuosikirjan englanninkielisessä versiossa on käytetty sanaa ”launcher” viittaamaan toisen maailmansodan aloittajaan. Vironkielisessä versiossa sanaa ei ole.

Kiistelty teksti vironkielisessä Kapon vuosikirjan versiossa:

”Need on tüüpilised näited Teise maailmasõja võitnud suurriigi pikaajalisest infosõjast Teise maailmasõja ohvri-väikeriigi vastu, mis kannatas ja kandis väga suuri kaotusi mõlema sõdiva poole okupatsiooni tõttu.”

Kiistelty teksti englanniksi:

“These are typical examples of a prolonged
information war of an empire, a launcher and
a victor of the WW II, against a small victimcountry
that suffered and carried great losses
due to occupation by both fighting parties.”

Viime päivinä Kapo on yrittänyt jäljittää ja siivota pois blogosfäärissä levinneitä vuosikirjojaan. On helppoa olettaa, että syynä on ollut englanninkieliseen versioon ilmeisesti tahattomasti jäänyt sana "launcher".
0 kommenttia: