sunnuntai 20. toukokuuta 2007

Juku-Kalle Raid suunnittelee taas T-paitaa

Virolaisen Keskus-lehden julkkistoimittaja Juku-Kalle Raid suunnittelee pronssikiistan tiimoilta kantaaottavan T-paidan painattamista levitykseen. T-paidassa tuomitaan ns. ”vašistit”, eli ”teikäläiset” (vrt. Naši, ”meikäläiset”). Paidan takapuolella on lista ”teikäläisistä”, joiden joukossa on mm. keskustapuolueen (Keskerakond) jäseniä, sosiologi Juhan Kivirähk ja Gerhard Schröder.

Raidin mukaan paidan sanoma on, että keskustapuolueen johtaja ja Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar on yhteiskuntarauhan rikkoja, joka jakaa ihmiset meikäläisiin ja teikäläisiin.”Sekasorrosta hyötyvät juuri sentyyppiset miehet, joiden nimet on painettu paitaan, eivät tavalliset venäläiset tai virolaiset”, sanoo Raid. Paidan etupuolelle tulee kuva R-kioskin kassia varastavasta hahmosta sekä kyrillitsalla kirjoitettu vironkielinen sana ”Tehty”. Niiden tarkoituksena on viitata nuorison hulinointiin sekä varoittaa turisteja laukkuvarkaista.Raidin mukaan paidan tarkoituksena on aloittaa todellinen dialogi. Asiasta on jo neuvoteltu venäjänkielisen lehdistön kanssa. Osa paitojen myyntituloista aiotaan lahjoittaa mellakoissa pahasti vaurioituneen ravintola Woodstockin korjaustöihin.

Kaksi vuotta sitten Juku-Kalle Raidin edellinen T-paita -tempaus "Kommarit uuniin" aiheutti valtaisan skandaalin sekä yhteiskunnallisen keskustelun kommunismin perinnöstä Virossa.

http://www.ekspress.ee/viewdoc/F57F9711CEED02AFC22572DB00342434#close

http://www.postimees.ee/150507/esileht/siseuudised/260771.php
0 kommenttia: