perjantai 18. toukokuuta 2007

Moskova levottomuuksien taustalla?

Viron turvallisuusasiantuntijoiden mukaan Tallinnan levottomuuksien taustalla on nähtävissä Moskovan ohjaus, jonka tavoitteena saattoi olla epävakauden synnyttäminen Viron yhteiskuntaan ja poliittiseen elämään sekä laajemmassa mittakaavassa Euroopan Unionin yhtenäisyyden testaaminen, kirjoittaa Postimees. Virossa toimivan Turvallisuustutkimuskeskuksen (Kaitseuuringute Keskus) johtajan Kadri Liikin mukaan ei ole epäilystäkään, etteikö Venäjä olisi pronssisoturin siirtoa verukkeena käyttäen lietsonut jännitteitä Virossa.

Viron suojelupoliisi (Kapo) on aiemmin tuonut esille ”Yövartio”-liikkeen Dmitri Linterin ja Virossa toimivan ”Perustuslaillisen puolueen” (Конституционная партия Эстонии) johtajan Andrei Zarenkovin yhteydet Venäjän Tallinnan-lähetystön kanssa. Tutkijat pitävät juuri näitä kahta miestä Moskovan tärkeimpinä käsikassaroina Virossa.

Tänään julkaistussa Kapon vuosikirjassa todetaan, että Zarenkovin johtaman Perustuslaillisen puolueen toiminta on käytännössä ulkomailta johdettua myyräntyötä, jonka rahoitus tulee Venäjän valtiolta ja liikemiehiltä. Zarenkov on kiistänyt väitteet.

http://www.postimees.ee/260407/esileht/siseuudised/257066.php

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=15966071

0 kommenttia: